Monday, May 4, 2009

Live pokker ja tellid

Eile avastasin Pokkeriprod foorumist laiv pokkeri tellide teemase arutelu ja võtsin ka sõna. Olles päris palju laivis mänginud pean telle väga oluliseks ning postitasin ka vastuse. Lisan nüüd selle ka siia, eks ka blogi lugejatel põnev lugeda :)

-------------------------------------------------------
Laivis on väga palju telle ja kellel kogemust rohkem saab neid kõiki ära kasutada. Üldjuhul on mõistlik vastasega käeväliselt juttu teha, et paremini aru saada tema normaalolekust. Kõik mis normaalsest erineb käe ajal on tell.

Toon mõned asjad välja mida saab jälgida:
1) bet sizing (nagu netis)
2) mis vääringuga nuppe mille jaoks kasutatakse
3) istumisasend
4) mida käed teevad
5) vastane väristab jalga laua all

see iseenesest ei tähenda midagi, aga kui tüüp on 2 minutit väristanud jalga ja siis vaatab samal ajal lehti on võimalikud kaks varianti: 1) kas ta väristab jalga edasi; või 2) lõpetab kohe väristamise. see on lehega seotud ja selle pealt saad juba öelda kas nüüd on huvitatud või ei ole. see ei pea üldse jalg olema. see võib mingi muu continious action kah olla. a'la ümisemine vms.

6) hääletoon - küsi midagi vastase käest (a'la "palju sul on seal?", kui paneb allin siis "kas tahad calli?", "palju sa panid?", "miks nii palju/vähe?")
7) küsid "mis leht sul on?", siis päris tihti ütleb vastane ära mis tal on tegelt (või mida tal ei ole) :)
8) kui vastane paneb allin ja sul raske otsus, siis vaatad otsa ja naeratad. see mis vastu tehakse on tell kohe
9) kas tuleb lihtsalt panus või panus+ütleb palju pani
jne.

PS! Laivi osas ei saa jälgida ühte telli, vaid tuleb otsida tellide kombinatsioone.

-------------------------------------------------------
Punkti 7 otsas tekkis arutelu ja seletasin seda veel täpsemalt lahti:

ok, oletame et 10% ütleb mis tal on. siit järeldub, et 90% ütleb ära mida tal EI OLE & range on kohe väiksem obv

eks see küsimine ole selline reverse metagame suht. näiteks viimane laivi turna pani geoloog allin, siis küsisin "mis sul on?" olles enne tüübiga suhelnud teadsin ma ta normaalset hääletooni ja normaalolekut. tüüp siis oli vait, see on kehv sest ei anna infot. küsin siis uuesti "mis sul on?" - selle peale vend ütleb "kui sul suur pocket on, siis saad flipi" ehk geoloog arvab, et mul on suur pocket ja väidab, et tal on AK vms ja ega ma ju ometi flipata ei taha. normaalne toon ütles, et ta valetab. siis saab järeldada, et geoloogil on endal pocket ja ta ei taha et ma ülepaariga calliks teda. kuna ma katsin teda, siis callisin ta insta maha ehk tegin nii nagu ta ei tahtnud, et ma teeks.

kui netis oled matemaatik, siis laivis pead olema lisaks sellele ka psühholoog. kui sul see õnnestub, siis saad range'i nii väikseks ajada, et pmst saad venna isegi kindla lehe peale täpselt panna (flopil-turnil paned masti ka veel lisaks paika täpselt). selle tulemusena saad teha üli-täpseid matemaatilisi otsuseid imo. netimängijale tundub see muidugi võimatu, aga ma vana laivi-hunt ja kinnitan, et nii see asi käibki ;)

ahsoo. ja sellest võivad tekkida sellised väga imelikud metamängud. a'la näiteks seda, et endal on nuts ja saad aru, et geoloog ei saa maha panna kuidagi. siis ütleme, et 10/20 blindid ja pot on riveril mingi 400 vms. siis võid rahulikult overbet 5000 allin veel otsa keevitada ja rott ei saa maha panna ning teeb välja.

teine seltskond on neid geolooge kes kunagi ühtegi drawd maha ei pane, isegi auku ostu. siis nende vastu paned rämedalt üle, et vend maksaks ostuga. tihti ütleb vend isgi callides, et "noh, vaatame kas tuleb". siis võid juba suht kindel olla, et ta ostab. ja kui tuleb maha, siis saad valuet. kui ei tule, siis võtad odavalt maha ilma leheta. ahsoo, nende "ostajate" vastu on üks asi mida teha ei tohi, allin panna. kui seda teed, siis nad ei osta. neile peab jääma mulje, et nad saavad valuet kui kui kokku saavad. tegelt muidugi ei saa obv. ahsoo, ja selle ütlen ka kohe ära, et draw vastu sa EI TAHA KUNAGI, et ta maha paneks. Et seda ärge tehke, et "ma nüüd panen palju, et ta ei ostaks". See on viga! Tuleb panna piisavalt, et ostmine oleks kallis (vale otsus), aga sa ALATI tahad, et ta ostaks.

üks hea nipp on veel. kui sa ei tea palju panna, siis küsid vennalt: "palju sa nõus callima oled?" siis ta ütleb sulle, et kas "mitte midagi, 500, 10000". Siis selle järgi mõtled palju ta tahab välja teha. Näiteks kui geoloog ütleb, et "mingi 500 callin maha", siis paned 550 vms ja ta callib selle ka maha, sest ta arvab, et sa paned nüüd rohkem selle pärast, et sa tahad, et ta flodiks, aga teeb ikka välja.
-------------------------------------------------------

üks näpunäide (minu filosoofia) veel: ole alati mängus kohal. kui ise käes ei osale, siis proovi aru saada mis vastasel on ja anlüüsi pidevalt mängu. kui toimub showdown või näidatakse bluffi, siis saad kohe sealt infot mida tulevikus ära kasutada.

ära tegele kõrvaliste asjadega! ära kuula lauas kõrvaklapid peas muusikat! ära loe raamatut/ajalehte/lahenda ristsõna/mängi laevade pommitamist. sul jääb nii palju infot saamata! samas on see, et kui sa loed raamatut vms ja siis järsku ärkad ja hakkad lammutama, siis enamasti sa ei blufi üldse ja annad vastasele palju infot ära.

suhtle inimestega, ära ole kuivik. uuri mis ja mida nad muidu teevad / (netis) mängivad. tee nalja, räägi lugusid - siis on fishid alati sinu ligi ja tahavad sinuga mängida. iga tund fishiga ühes lauas teenid sa raha. live on suht palju entertainmentis kinni. kui seda poleks, siis mängiks kõik netis. enamus kelle vastu ma mängin teavad, et ma olen neist parem, aga tulevad ikkagi uuesti ja uuesti kohale. päris tihti isegi ei huvita laiv-kasiinodes inimesi see kas nad võidavad või kaotavad. nad tahtsid lihtsalt kodus ära saada, sest võibolla on naisega tülis, on tööl sitasti läinud või seekord klubist naisi ei saanud ja tullakse mudas peaga kasiinosse meelelahutust otsima.

ära KUNAGI kritiseeri täielikku fishi. ära kunagi sõima, hirmuta ega mine talle kallale, et ta tegi vale otsuse. ole rahul, et ta mängib kehvemini kui sina, sest ta tahab ju tegelikult välja teha (seekord ei õnnestunud lihtsalt).

õpi taluma "bad beate". mul ei ole mitte mingit emotsiooni kas keegi tõmbab üheoutise ära või mitte. seda on juba nii-nii palju nähtud. enamasti ma pigem ei õpetaks vastasmängijat, sest ma pean ka edaspidi tema vastu mängima ja mu enda töö on tulevikus hoopis raskem.

ära räägi elukutselisele mängijale oma bad beat käsi, keegi ei viitsi neid kuulata. kui keegi tuleb midagi sellist mulle rääkima, siis mu aju lülitub selle koha pealt välja automaatselt. teine asi on siis, kui midagi on analüüsida või küsitakse nõu vms.

5 comments:

  1. Väga õige jutt. Kes viitsib tellide lugemisega vaeva näha ja praktikas katsetada, selle asemel et laevu pommitada, teenib varandusi. See on tunduvalt raskem, kui netis grindida ja siis kord nädalas purjuspeaga kasiinos ässata.

    Tihti esineb tell (ebaharilik käitumine) samamoodi nii nutsi kui bluffi korral. Siin tuelvadki mängu just need kõrvaltellid, mida mängija ise ei kontrolli.

    VKui kõrvuti panna kõva pokkerimatemaatik kes võtab ka arvesse panustamisstruktuuri, aga telle ei jälgi ning vend kes jälgib väga hästi telle, aga muu mäng harjukeskmine, siis kes võidab. Ma arvan, et heads-upis on tellide lugejal teoreetiliselt tohutu eelis. Samas heads-upis annad telle selgelt vähem ka.

    ReplyDelete
  2. Väga hea tekst. Aga, mida tähendab see, et Sa vastasele pilgutad silma. Pool aastat tagasi tähendas see seda, et olid flush drawil. Või üritad pilgutusega vastast ebaharilikku olukorda panna? :D

    ReplyDelete
  3. see tähendab seda, et lööd külge.

    ReplyDelete
  4. Irw lööb külge ja vastane teeb vale otsuse. Väga kaval:D

    ReplyDelete